A fekete retek jótékony hatásai
A fekete retek gazdag C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő kalcium,vas, kálium, magnézium foszfor tartalma.
Illóolajok, enzimek, flavonoidok és a keresztesvirágúakra jellemzó kémiai anyagok, a glükozinolátok is megtalálhatóak benne.
A fekete reteknek erős pozitív hatása van a májra, aktiválja és regenerálja a májsejteket.
Serkenti az epetermelést, máj tonikkéntműködik, ezért segít méregteleníteni és megtisztítani a májat. Oldja az epehólyagban kialakuló koleszterinkövet (ami a leggyakoribb epekőtipus), csökkenti az epehólyag gyulladást és megtisztítja a vért.
Mint természetes növényi vízhajtó, a fekete retek segíti a szervezet méregtelenítését, támogatja a húgyúti rendszer egészséges működését.
A fekete retek stimulálja a gyomornedvek elválasztását, ami fontos a megfelelő emésztéshez, a jó anyagcseréhez és a szervezet minél hatékonyabb
méregtelenítéséhez. Antibakteriális hatású, segít a kórokozókat elpusztítani az emésztőrendszerben és tradicionálisanhasználták emésztési zavarok, puffadás,
bélgázok és savas reflux ellen.
A fekete retek rendkívül tápláló, mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Fogyasztása különösen hasznos az őszi és téli hónapokban, a fertőzések és szabad gyökök elleni harcban. Vírusellenes hatása is van, ami segíthet az influenza leküzdésében.
A fekete retekben található raphanin nevű vegyület segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat és úgy tartják, hogy segíthet pajzsmirigy-túlmüködés és Graves Basedow-kór esetén.
Minden keresztesvirágú növény gyengéden és természetesen elnyomja a pajzsmirigy-hormon termelést, de a retek a legjobb ebben: Oroszországban a fekete retket régóta használják pajzsmirigy problémák és egyensúlyzavarok kezelésére.
A fekete retek magas rosttartalmú, enyhe hashajtó és tonizáló hatással bír a belekre, hasznos lehet székrekedés esetén.
A fekete retket évszázadok óta használják köhögés, torokfájás, influenza, megfázásos betegségek és légúti betegségek gyógyítására.
Vásárlása, tárolása
Vásárláskor érdemes a retek frissességére odafigyelni: a friss, egészséges retek mindig kemény tapintású. A fekete retek gumója (vagyis az a rész, amit megeszünk) sötét fekete színű, héja pedig nagyon vastag. Az ideális, ha a héj hibátlan, semmilyen karcolás, ütödés nyomát nem látjuk. Ha felrepedt, elszíneződött vagy puha barnás folt található rajta, akkor ne vegyük meg, mert az ilyen retek hamar romlásnak indulhat.
A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is kibírja, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben, akár hónapokig tavasz elejéig is kibírhatja.
A fekete retek felhasználasa
Hasonlóan a többi retekféléhez, a fekete retket is általában nyersen fogyasztjuk, felszeletelve, enyhén sózva. Reszelve, sóval, kevés olíva olajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Kiváló saláta alapanyag, de érdemes kipróbálni főzve is, elsősorban a többi hagyományos leveszöldség mellett.
Sütve is elkészíthető, így elveszti csípősségét és a karalábéhoz hasonló íze lesz.
|